Retour au listing des actualités

4/4 wafel: de typische Belgische zachte wafel.

Voor veel Belgen is de 4/4 wafel, of galette, een jeugdherinnering … Deze Belgische wafel parfumeerde de keukens van onze grootmoeders met een vanillegeur en bracht onze smaakpapillen in verrukking. De ouwel is van generatie op generatie doorgegeven, veel Belgen hebben de herinnering aan een gulle en ultra-vochtige smaak. Zijn lichtheid en zachtheid worden zeer gewaardeerd.

In België, traditioneel bekend als “4/4 wafel” of “Galette (zacht)“, wordt het soms gebruikt onder verschillende namen: zachte wafel, boterwafel of flash wafel.

Herkomst van de 4-4 wafel

Traditionele wafel

De oorsprong van de naam 4/4 wafel komt overeen met de identieke pariteit van de ingrediënten en de hoeveelheid.
Het is namelijk samengesteld uit 4 hoofdingrediënten (bloem, boter, suiker en eieren) die in 4 gelijke verhoudingen aanwezig zijn.

Hoe maak je 4-4 wafels?

1. Een wafelijzer

Het Ampi® wafelijzer ref.52104 is speciaal ontworpen voor het bakken van traditionele 4/4 wafels of wafeltjes, maar ook kleine Luikse wafels.

De gietijzeren vorm is ontworpen om een royale en smeuïge wafel te maken. De gietijzeren blokken zijn namelijk voldoende uit elkaar geplaatst om de toevoeging van deeg te bevorderen, en groot genoeg om een goede dikte te verkrijgen.

Volledige informatie over het wafelijzer voor Belgische wafels is beschikbaar op zijn productfiche : Ampi® wafelijzer ref.52104 (klik hier)

Belgische wafelijzer 4/4Gietijzeren wafelijzer 52104

2. Kies het recept

Zoals uitgelegd in de paragraaf “Herkomst van de wafel 4/4”, zijn, als we de traditionele 4/4-wafel willen respecteren, de ingrediënten en hoeveelheden als volgt:

 • Meel : 1 kg
 • Boter : 1 kg
 • Fijne suiker : 1 kg
 • Eieren : 12
 • Snufje zout : 1
 • Vanillesuiker, in kleine hoeveelheden.

Het is nuttig een snufje zout toe te voegen om als smaakversterker te fungeren en alle smaken van uw ingrediënten tot hun recht te laten komen.

Dit originele recept kan heel goed worden aangepast aan uw smaak en die van uw klanten. Zo kunt u bijvoorbeeld de hoeveelheid boter verminderen met dezelfde hoeveelheid melk.
Voor het recept van Ampi® gebruiken we 500 g boter, 500 ml melk voor 1 kg meel. Ontdek het volledige recept op onze pagina: Recept – Wafel 4/4 (klik hier).

Een extra idee, om meer knapperigheid en karamelisatie te krijgen, kunt u fijne suiker vervangen door parelsuiker C40.

Plaatsen om te proeven

In België is het gemakkelijk verkrijgbaar in verschillende winkels:

 • Bakkerij
 • Pâtisserie
 • Theekamer
 • Ijs winkel
 • Supermarkt

Meer informatie vindt u op de productfiche van het Ampi® wafelijzer ref.52104 of aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Wafelijzer voor traditionele wafels 4/4