Terug naar de lijst met nieuws

De geschiedenis en oorsprong van Brusselse wafels: een heerlijke Belgische traditie

Ontdek de fascinerende geschiedenis en oorsprong van de beroemde Brusselse wafel: een iconische culinaire specialiteit afkomstig uit de prachtige stad Brussel. Duik in de diepgewortelde wortels van deze heerlijke lekkernij die door de eeuwen heen wordt gewaardeerd. Verken de tradities die van de Brusselse wafel een echte gastronomische icoon hebben gemaakt.

Geschiedenis en Oorsprong

Traditionele wafels werden al sinds de middeleeuwen in Europa gegeten, maar ze waren over het algemeen dikker en zwaarder. De Brusselse wafel daarentegen, die licht en knapperig is en wordt gekenmerkt door grote gaten, heeft een meer recente oorsprong.

De Brusselse wafel wordt inderdaad geassocieerd met de stad Brussel in België, maar het is moeilijk om met zekerheid het exacte jaar van haar ontstaan vast te stellen. Volgens sommige bronnen werd het basisrecept van de Brusselse wafel in de 18e eeuw in Gent gecreëerd voordat het populair werd in Brussel.
Sommigen schrijven de Brusselse wafel ook toe aan Maurice Vermersch, een Brusselse banketbakker, in 1842. Volgens deze versie zou deze banketbakker zijn wafelrecept hebben gepresenteerd op de Wereldtentoonstelling van Brussel en groot succes hebben behaald.
Andere elementen wijzen echter op een latere datum, rond 1864. De Brusselse wafel zou in die tijd zijn populariteit hebben verworven dankzij straatverkopers die wafels verkochten in de straten van Brussel.

Het is daarom belangrijk op te merken dat de historische informatie over de oorsprong van de Brusselse wafel kan variëren en dat verschillende bronnen verschillende versies kunnen geven.

Symbool van de Belgische cultuur

Toch is de Brusselse wafel in de loop der tijd een symbool geworden van de Belgische cultuur. Ze wordt zowel door de inwoners als door bezoekers van het land gewaardeerd. Tegenwoordig zijn Brusselse wafels te vinden in tal van etablissementen in de hele stad, van kleine kraampjes en theesalons tot traditionele cafés.

Veel toeristen die Brussel bezoeken, maken een verplichte tussenstop om te genieten van een vers bereide wafel. Bovendien nemen ze vaak dozen wafels mee als souvenir van hun bezoek aan Brussel.
De populariteit van Brusselse wafels heeft de grenzen van België overschreden en ze zijn een internationaal erkende specialiteit geworden. In veel landen, zowel in Europa, Noord-Amerika, Azië als Oceanië, zijn er etablissementen gespecialiseerd in de verkoop van Brusselse wafels, Luikse wafels en andere Belgische wafels. Deze etablissementen zijn wafelwinkels, wafelcafés, theesalons, fastfoodrestaurants of straatkramen.

De invloed van media en sociale netwerken heeft ook bijgedragen aan de populariteit van Brusselse wafels in het buitenland. Aantrekkelijke foto’s en positieve aanbevelingen die online worden gedeeld, hebben de aandacht gevestigd op deze Belgische specialiteit, waardoor de interesse en het verlangen om het te proeven bij veel mensen over de hele wereld zijn gewekt.

De Brusselse wafel is een ware culinaire icoon geworden, die het Belgische vakmanschap en culinair genot belichaamt. Ze is een onmisbaar onderdeel van de Belgische keuken en een smaakvolle ervaring die je niet mag missen tijdens een bezoek aan de Belgische hoofdstad.

Traditioneel recept voor de Brusselse wafel

Het traditionele recept voor de Brusselse wafel is gebaseerd op een lichte en knapperige beslag, bestaande uit bloem, eieren, suiker, boter en gist. Wat de Brusselse wafel onderscheidt, is haar rechthoekige vorm en diepe holtes, ideaal om heerlijke zoete of hartige vullingen te herbergen.

Op zoek naar een authentiek recept? Maak je eigen huisgemaakte Brusselse wafels met ons smakelijke recept.

Bakkersmix: een handige oplossing

Om het bereiden van Brusselse wafels te vereenvoudigen, bieden wij een speciale mix aan die is ontworpen om de authentieke smaak en textuur van Brusselse wafels te reproduceren. Deze kant-en-klare bakkersmix bevat alle benodigde ingrediënten, zorgvuldig gedoseerd, om hoogwaardige wafels te krijgen. Voeg gewoon water toe en bak je beslag om elke keer perfecte wafels te verkrijgen.

Bovendien kan het gebruik van een bakkersmix voor Brusselse wafels een handige en efficiënte oplossing zijn voor horeca professionals zoals theesalons, ijssalons of cafés. Deze speciaal ontworpen mix is aangepast aan de behoeften van deze professionele etablissementen. Ze kunnen authentieke en smakelijke Brusselse wafels aan hun klanten verkopen. Met deze mix bespaar je tijd en arbeid. Je bereidt snel hoogwaardig beslag zonder concessies te doen aan de smaak en textuur van de wafels.

Alle benodigde informatie over onze mix voor het bereiden van Brusselse wafels.

Zoete of hartige vullingen

De Brusselse wafel wordt vaak bestrooid met poedersuiker en kan worden begeleid door verschillende vullingen, zoals vers fruit, slagroom, chocolade, jam of zelfs ijs.

Gaufre de Bruxelles gaufrier Ampi

Bovendien zijn Brusselse wafels niet beperkt tot zoete vullingen. Ze kunnen ook worden verfraaid met hartige vullingen, wat resulteert in een unieke culinaire ervaring. Denk aan smakelijke combinaties zoals:

  • Smeltende kaas met knapperige hamreepjes
  • Romige roereieren met gegrilde groenten
  • Mediterrane vullingen met tomaten, olijven en feta
  • Gerookte zalm en zure room

De mogelijkheden zijn eindeloos om heerlijke hartige Brusselse wafels te maken die zelfs de meest veeleisende fijnproevers zullen verrassen. Laat je verleiden door deze nieuwe manier om van Brusselse wafels te genieten door een hartige twist toe te voegen aan deze Belgische specialiteit.

Brusselse Wafelijzers

In het assortiment van Ampi® zijn er twee professionele gietijzeren wafelijzers waarmee je echte Brusselse wafels kunt bakken :

Als je een horecaprofessional bent gespecialiseerd in Brusselse wafels, dan is investeren in een professioneel wafelijzer essentieel. Het waarborgt de kwaliteit en consistentie van je wafels. Onze Brusselse wafelijzers zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van dit iconische Belgische gerecht.

Hun stevige ontwerp en geavanceerde kwaliteit zorgen voor een gelijkmatige bereiding en een knapperige textuur bij elke wafel. Een professioneel Brusselse wafelijzer zorgt ervoor dat je perfect gevormde, kleurrijke en smaakvolle wafels kunt produceren, waardoor je klanten volledig tevreden zullen zijn en je je kunt onderscheiden van de concurrentie.

Vertrouw op een Brusselse wafelijzer om heerlijke en authentieke wafels te maken die alle liefhebbers van deze Belgische specialiteit zullen bekoren.

Gaufrier : Gaufre de Bruxelles (ref.52119)

Wafelijzer: Brusselse wafel (ref.52119)

Waar Echte Brusselse Wafels Te Proeven?

Ontdek de heerlijke Brusselse wafels en andere lekkernijen op de website Ambulants.Bruxelles.be. Verken hun pagina gewijd aan ijs en wafels om de beste straatverkopers in de stad te vinden: IJs & Wafels | Straatverkopers (brussel.be)

Tot slot is de Brusselse wafel vandaag de dag een smakelijke specialiteit die de culinaire geschiedenis en traditie van Brussel belichaamt. Ze blijft de smaakpapillen van wafelliefhebbers over de hele wereld verrukken en belooft een heerlijke toekomst.

Grote Markt, Brussel