Op deze pagina vindt u de vragen die het vaakst door onze klanten worden gesteld.

In deze onvolledige lijst vindt u antwoorden op vragen over de volgende onderwerpen: Ampi®-wafelijzers (apparaat, reiniging, bakken …), bestelling, naverkoopdienst, levering.

Voor alle andere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@ampi.be of via de Contact-pagina.

 

1. Wordt op de Ampi®-wafelijzers garantie verleend?

Wij bieden een garantie van 1 jaar aan voor alle elektrische componenten van onze apparaten. Het gietijzer en het roestvrijstalen frame zijn gemaakt van zeer hoogwaardige materialen met een nagenoeg onbeperkte levensduur.

2. Wat is de "levensduur" van een Ampi®-wafelijzer?

Sommige van onze klanten gebruiken hun apparaten al meer dan 30 jaar. Bij goed onderhoud kan de machine meerdere tientallen jaren zonder veel ongemakken werken.

3. Waarom een gietijzeren wafelijzer gebruiken en geen huishoudelijk model?

Wanneer u het Ampi®-artikel “De voordelen van een gietijzeren wafelijzer” leest, zult u begrijpen wat de troeven zijn van een gietijzeren wafelijzer tegenover een huishoudelijk model.

4. Waarom bieden wij alleen elektrische wafelijzers aan en geen model op gas?

Er zijn heel wat redenen waarom wij alleen elektrische wafelijzers maken en verkopen.

 • Tegenwoordig is het op veel openbare plaatsen verboden om gasflessen te gebruiken omwille van het ontploffingsgevaar. U zou uw wafels niet eender waar mogen verkopen, of niet mogen deelnemen aan bepaalde openbare evenementen. Anderzijds wordt het steeds makkelijker om toegang te krijgen tot elektrische laadpalen. Er bestaan ook stroomaggregaten die bij een stroomonderbreking steeds ingezet kunnen worden.
 • Bij elektrische wafelijzers is de baktemperatuur makkelijk in te stellen. Bij wafelijzers op gas is er geen thermostaat voorzien, dus het bakken vindt plaats “op het zicht” en volgens de ervaring. Om met een wafelijzer op gas te kunnen werken, zijn inderdaad enige opleiding en heel wat ervaring nodig.
 • Ook een strenge koude heeft impact op een dergelijk apparaat door de wijziging van de gasdruk.
 • Het bakresultaat is hetzelfde voor de 2 soorten machines. De homogene warmteverdeling bij de Ampi®-wafelijzers. Onze apparaten kunnen tot een temperatuur van 300°C opwarmen.

5. Wat betekent de term "patroon 3x5, 4x6, 4x5, ...?

Het patroon van een wafel komt overeen met het aantal gietijzeren vakjes dat de bakplaat in de breedte en de lengte telt. Dit patroon geeft de typische vorm aan de wafel.

cast-iron-plates-ampi

Vakjes van een gietijzeren plaat.

6. Wat is het verschil tussen een model 4x5 of 4x6? Welk model kiest u?

Er zijn meerdere verschillen: de grootte van de bakplaat, het patroon, de afmetingen van de vakjes … Al deze elementen beïnvloeden het resultaat van de wafel.
In de paragraaf “Kenmerken van de wafel” van de productfiche beschrijven we voor elk Ampi®-wafelijzer het resultaat van de gerealiseerde wafel.

7. Moet u een wafelijzer gebruiken dat volledig omdraait of slechts de helft omdraait (opening 115°)?

Alles hangt af van het type wafel:

 • Voor de Brusselse wafel is een wafelijzer dat volledig omdraait verplicht aangezien het deeg hiervoor vloeibaar is. Na het ingieten van het deeg sluit u het wafelijzer en draait u het volledig om. Dankzij dit procedé kan het deeg zich goed over de volledige bakvorm verspreiden.
 • Voor de Luikse wafel is een volledig draaiend wafelijzer niet verplicht, want in dit geval is het deeg hard. Toch heeft een volledig draaibaar wafelijzer wel als voordeel dat de suiker en het deeg homogeen over de gietijzeren platen worden verdeeld. Verder zal de wafel ook aan beide zijden goed gekarameliseerd zijn.

8. Zijn de bakplaten verwisselbaar?

De mallen (of platen) van onze wafelijzers zijn niet onderling verwisselbaar. De vormen zijn gemaakt van gietijzer, zodat onze wafelijzers ontworpen zijn voor professioneel gebruik. De platen zijn dus permanent verbonden met de elektrische doos. De hele eenheid vormt een compleet blok dat niet kan worden veranderd.

9. Moet ik de plastic beschermfolie verwijderen van de platen, de elektrische behuizing en de afdekking van roestvrij staal (inox)?

Ja, het is van essentieel belang dat u alle beschermfolie van het wafelijzer verwijdert VOOR HET EERSTE GEBRUIK. Als u dat niet doet, zou het plastic door de hitte van het wafelijzer kunnen smelten en aan het inox vastkleven.

10. Hoe het wafelijzer reinigen tijdens het gebruik?

Wanneer het wafelijzer in gebruik is, kunnen wij 2 reinigingsprocedures voorstellen:

11. Hoe een gietijzeren wafelijzer reinigen dat gevuld is met wafelresten (suiker, karamel, deeg)?

Als de 2 methodes die we hierboven hebben aangeraden, niet voldoende zijn, dient u het gietijzer grondig te reinigen.
Op de pagina “Gebruik“ volgt u de procedure die beschreven wordt onder “Een Ampi-wafelijzer reinigen” → “Voor een grondige reiniging“.

12. Hoe vaak moet een wafelijzer gereinigd worden?

Dat is afhankelijk van het aantal uitgevoerde bakcycli. Maar bij het bakken van wafels komt een aanzienlijke hoeveelheid suiker, karamel en deeg op de gietijzeren platen terecht. Continu onderhoud tussen de bakbeurten is van primordiaal belang.

13. Welke toebehoren zijn er nodig om een gietijzeren belgische wafelijzer te gebruiken?

Wij raden de volgende toebehoren aan:

14. Hoe mot ik de roterende nylonborstel gebruiken?

Op de pagina “Gebruik“ volgt u de procedure die beschreven wordt onder “Een Ampi-wafelijzer reinigen” → “Voor een grondige reiniging“.

15. Kan het gietijzer beschadigd raken door de schraper of de roterende borstel?

De schraper Ampi® of de roterende nylonborstel brengen geen schade toe aan het massieve gietijzer. Onze bakplaten zijn ontworpen voor intensief gebruik, zelfs bij gebruik van deze hulpmiddelen.

16. Is het mogelijk om slechts een wafel te maken in een bakvorm voor 2 of 4 wafels?

Als u de bakvorm niet volledig gebruikt, loopt u het risico dat de ene wafel vastkleeft aan de ruimten die u leeg hebt gelaten. Het is altijd best om de volledige platen te gebruiken als u wafels bakt.

17. Is het mogelijk om 100 gram deeg te bakken in een model dat ontworpen is voor wafels van 150 gram?

Ja, hier is een afbeelding waaruit dat blijkt.

Deze Luikse wafels werden gebakken met klompjes deeg van 70 gram in het Ampi®-wafelijzer ref. 52126. Dit model is bestemd voor Luikse wafels van 4 x 6 met een gewicht tot max. 150 gram.

Liege waffle

18. Hoeveel tijd is er nodig tot het wafelijzer de aanbevolen baktemperatuur bereikt?

De aanbevolen baktemperatuur voor wafels ligt doorgaans op 180 °C-200 °C.
Om deze temperatuur te bereiken, zijn 30 minuten nodig om voldoende warmte te accumuleren voor meerdere opeenvolgende bakcycli (profiteren van de thermische inertie van het gietijzer).

19. Wat is het rendement van een professioneel wafelijzer?

Wafelijzers voor Luikse wafels:

Wafelijzer ref. 52119 voor Brusselse wafels: 30-40 wafels/uur

Wafelijzer ref. 52117 voor wafels met fruit: 25-30 wafels/uur

20. Wat is de aanbevolen temperatuur om een luikse wafel op te warmen?

Een Luikse wafel mag gedurende 30 seconden op een max. temperatuur van 90°C worden opgewarmd.

21. Hoe lang moet een wafel bakken?

Naargelang van het type wafel varieert de baktijd tussen 2 en 4 minuten. In onze recepten vermelden we telkens de benodigde baktijd.

22. Hoe krijg ik een correct gebakken wafel?

Het belangrijkste is dat u de juiste baktemperatuur en baktijd kiest in functie van de wafels die u wilt bakken. Doorgaans raden we het volgende aan:

 • Voor een Luikse wafel: 180 °C gedurende 2.30 tot 3 min.
 • Voor een Brusselse wafel: 200 °C gedurende 3 tot 4 min.
 • Voor een wafel met fruit: 180 °C gedurende 4 min.

Deze tijden zijn louter indicatief. Ze zijn ook afhankelijk van de ingrediënten waarmee UW deeg is gemaakt.

Als de wafel na het bakken nog “wit” lijkt of in stukken scheurt wanneer u hem van de bakvorm losmaakt, is hij niet voldoende gebakken! Doe voldoende pogingen om de juiste temperatuur en baktijd te vinden.

23. Hoe maakt u een goudkleurige en knapperige luikse wafel?

Een Luikse wafel wordt goudkleurig en knapperig door het karamelliseren.
Allereerst is het absoluut noodzakelijk dat de wafel correct gebakken is. U moet dus voldoende karamel op uw bakplaten laten zitten (maar niet te veel, zodat het wafelijzer correct werkt) om de volgende wafels te laten karamelliseren.

24. Wat is de bestelprocedure?

De bestelprocedure wordt in detail beschreven in het artikel: “Hoe een Ampi®-artikel bestellen?”.

25. Hoe bestel ik een Ampi®-product binnen de europese unie?

 1. U kunt direct in onze Ampi® E-Shop bestellen
 2. Of per e-mail (info@ampi.be) met ten minste de volgende informatie:
 • Als u professioneel actief bent, een geldig intracommunautair btw-nummer
  Belangrijk: zelfs als u over een btw-nummer beschikt, is dat voor sommige landen niet altijd intracommunautair actief. Met andere woorden: het is niet geldig voor grensoverschrijdende transacties binnen de Europese Unie.
 • Hebt u geen btw-nummer, dan uw volledig facturatieadres
  In dat geval moeten wij de Belgische btw van 21% aanrekenen. U kunt dan in het land van bestemming het nodige doen om de btw terug te vorderen.

Na ontvangst van deze informatie sturen wij u een pro-formafactuur voor de voorafgaande betaling.

26. Hoe bestel ik een Ampi®-product buiten de europese unie?

Wij hebben de volgende gegevens nodig:

 • Volledig facturatieadres
 • Eventueel leveringsadres

Na ontvangst van deze informatie sturen wij u een pro-formafactuur voor de voorafgaande betaling.

Belangrijk

Het kan interessant zijn om bij de douanediensten van het land van bestemming na te vragen welke documenten nodig zijn voor de invoer.

Onze prijzen zijn exclusief de douanekosten die vooraf worden geïnd door het land van invoer. Wenst u het percentage voor de invoerrechten te kennen, dan moet u de douanediensten de volgende codes bezorgen:

 • HS Code – Wafelijzer: 8438.10.10
 • HS Code – Parelsuiker: 1701.99.10
 • HS Code – Wafelmix: 1901.20.00

27. Levering in alle landen ter wereld?

Op vraag en onder voorbehoud van aanvaarding verzorgen wij het transport van uw bestelling naar de meeste landen. In dat geval leveren wij DAP (Delivered At Place – Overeengekomen plaats van bestemming).

We kunnen echter ook aanvaarden om EXW (Ex Works – Af fabriek) te leveren, met andere woorden: we stellen de goederen beschikbaar aan de ingang van ons magazijn en u organiseert zelf de levering.

De prijs voor de levering varieert. Als een offerte wenst, bezorgt u ons het volledige leveringsadres; wij zullen u dan de offerte voor die dag toesturen.

28. Aanvaarde betalingsopties

Voor alle bestellingen aanvaarden wij de volgende betalingsopties:

 • Via bankoverschrijving (nationaal of internationaal)
  OF
 • Via kredietkaart

29. Wat moet ik doen bij een probleem met het wafelijzer?

Neem direct met ons contact op en bezorg ons het serienummer van uw apparaat, alsook enige uitleg over het probleem dat zich stelt. Wij kunnen u indien nodig snel uit de nood helpen door verzending van reserveonderdelen en volledige procedures voor reparatie (papier of video).

30. Met welke transporteurs werkt u?

Onze partners voor het transport zijn:

Hebt u eigen diensten voor levering, dan kunt u de levering van uw bestelling ook zelf organiseren.

31. Welke zijn de stappen voor het in- en uitklaren van goederen?

Onze partners die voor het internationale transport instaan (DHL of Fedex), zullen u persoonlijk contacteren om u te laten weten welke stappen u moet zetten.

Sommige landen leggen specifieke procedures op en/of de verplichting om als erkende invoerder geregistreerd te zijn, waarvoor het nummer bij de desbetreffende administratie te bekomen is.