De gedetailleerde handleiding Download
Hieronder vindt u de essentiële informatie voor het gebruik van uw wafelijzer. De gedetailleerde informatie bevindt zich in ” de handleiding” via bovenstaande link.
Controleer de waarschuwingen en veiligheid in de gebruiksaanwijzing.
Te weten
Om uw wafelijzer op een optimale en veilige wijze te gebruiken, dient u volgende punten in het oog te houden:
- De AMPI wafelijzers zijn voorzien voor professioneel gebruik.
- Voorzie een werkoppervlak dat geschikt is voor uw model wafelijzer. Wegens het aanzienlijke gewicht van het wafelijzer, dient u een stabiel werkoppervlak te hebben en moet u het niet de hele tijd verplaatsen.
- Gebruik de handvaten om het wafelijzer vast te nemen om elke aanraking met de hete oppervlakken te voorkomen.
- Hieronder worden de thermostaatwaarden aangegeven.
Vóór elk gebruik
- Controleer of het voltage aangegeven op het apparaat geschikt is voor uw elektriciteitsnet (230V of 110V in functie van uw land).
- Controleer of de handgrepen correct bevestigd zijn.
- Verwijder de plastic beschermfolie van de platen en elementen in inox.
- Controleer de bevestiging van de verwijderbare inox-platen. De platen en piramiden kunnen verwijderd worden en zijn makkelijk van hun bevestigingen los te maken.
Inbedrijfstelling
Het wafelijzer van AMPI moet altijd opnieuw worden “ingebakken”, volg hiervoor de volgende procedure:
Opgelet: Let op dat u dit doet in een goed verluchte ruimte.
Tijdens de inbedrijfstelling zal het apparaat rook afgeven, dit is normaal.
- Alle vakjes en binnenranden van het ijzer invetten met spijsolie met behulp van een siliconen kwast.
- Sluit de handleiding met behulp van de handvaten.
- Steek de stekker van het wafelijzer in het stopcontact.
- Zet de schakelaar aan en zet de thermostaat op maximum (positie 10 – 300°C). Wanneer de temperatuur is bereikt, laat u het apparaat ongeveer 60 minuten warm staan. Vet het verschillende malen in met een dunne laag.
- Laat het wafelijzer openstaan om het weer te laten afkoelen. Tijdens het afkoelen kunnen bepaalde oppervlakken nog zeer heet zijn. Let er dus op dat u zich niet verbrandt. Het gietijzer wordt dus bedekt met een fijn laagje vet.
- Vet het wafelijzer voor de eerste keer opnieuw in en gooi de eerst gekookte wafels weg.
Gebruik van het wafelijzer
- Maak uw deeg klaar volgens het gekozen recept.
- Het apparaat is uitgerust met een thermostaat:
Positie 1 : 30°C – 86°F
Positie 2 : 60°C – 140°F
Positie 3 : 90°C – 194°F
Positie 4 : 120°C – 248°F
Positie 5 : 150°C – 302°F
Positie 6 : 180°C – 356°F
Positie 7 : 210°C – 410°F
Positie 8 : 240°C – 464°F
Positie 9 : 270°C – 518°F
Positie 10 : 300°C – 572°F
- Laat het wafelijzer tot de gewenste temperatuur voorverwarmen vooraleer u begint te bakken. Het duurt min. 15-20 minuten om de bakplaten op een gelijkmatige temperatuur van ca. 180 °C te krijgen.
- Schakelaar: zodra het wafelijzer de gekozen temperatuur bereikt, gaat het controlelampje uit (nr. 6 – beschrijving van de elementen).
- Aanbevolen temperatuur voor het bakken: tussen 150 °C en 190 °C. NB: Dit varieert in functie van het type wafelijzer.
- Aanbevolen temperatuur voor het opwarmen: max. 80 °C gedurende 30 seconden. NB: Enkel geschikt voor Luikse wafels.
Enkele tips
- U kunt een ontvormspray voor gebak gebruiken om de bakplaten snel en gelijkmatig in te vetten.
- Bij gebruik van vloeibare deeg (bv. Brusselse wafels):
- Bij het ingieten van het deeg moet u bakplaat A of B volledig vullen. Zorg ervoor dat het deeg niet over de randen van de bakplaat stroomt.
- Na het ingieten van het deeg sluit u het wafelijzer en draait u het 180°. Hierdoor wordt het deeg volledig over het wafelijzer verdeeld en homogeen aan 2 zijden gebakken.
- Bij gebruik van harde deeg (bv. Luikse wafels), draait u het wafelijzer 180° na de helft van de baktijd. Hierdoor worden het deeg en de suiker homogeen verdeeld.
- Om uw vingers niet te verbranden wanneer u de wafels van de bakplaat haalt, raden we aan om het “vork” te gebruiken dat we bij de accessoires aanbieden, ook een “wafelvork” genoemd.
- Wanneer er te veel karamel in de bakplaten achterblijft, legt u bakpapier op de bakplaat A of B en sluit u het wafelijzer: de suiker die zich op de bovenste plaat heeft verzameld, zal op dit vel bakpapier terechtkomen. Herhaal deze handeling voor de tweede bakplaat.
- Als de wafel tijdens het bakken aan het wafelijzer kleeft, kan dit betekenen dat het wafelijzer te heet is, te vuil of dat het ingesmeerde vet verdwenen is. Dit lost u als volgt op: stel de thermostaat in op een iets lagere temperatuur, maak het wafelijzer schoon (zie punt “Reiniging van het wafelijzer“).
- OF Vet de bakplaten in (zie punt “Reiniging van het wafelijzer -> Invetten“).
Na elk gebruik
- Haal de stekker uit het stopcontact.
- Laat het wafelijzer openstaan om het beter te laten afkoelen. Tijdens het afkoelen kunnen bepaalde oppervlakken nog zeer heet zijn. Let er dus op dat u zich niet verbrandt.
- Eenmaal afgekoeld, sluit de wafelijzer.
Reiniging van het wafelijzer
Na het bakken van wafels blijven er veel resten achter (deeg en/of karamel). Daarom is het belangrijk dat u het wafelijzer steeds opnieuw schoonmaakt zodat u het lange tijd kan blijven gebruiken. Wij raden de onderstaande reinigingsmethoden aan.
Belangrijk: Dompel een Ampi®-wafelijzer nooit onder in water of een andere vloeistof. Alleen de verwijderbare kruimelplaten in inox mogen ondergedompeld worden en met water of in de vaatwasser schoongemaakt worden.
Voor het dagelijkse onderhoud van het wafelijzer
Deze handelingen moeten zo vaak mogelijk worden uitgevoerd. Hoe meer u dit doet, des te makkelijker blijft het wafelijzer proper.
Ampi®-schraper
Dit hulpmiddel werd speciaal ontworpen voor de Ampi®-wafelijzers type “Luikse wafel”. Hiermee kunt u alle resten (parelsuiker, deeg en karamel) bijeenschrapen die zich in de bakvorm hebben verzameld.
NB: Het massieve gietijzer wordt niet beschadigd bij gebruik van de schraper. Onze bakplaten zijn ontworpen voor intensief gebruik, zelfs bij gebruik van de schraper.
De schraper kan op meerdere manieren worden gebruikt:
- Suiker en karamel terug naar het midden vegen: tijdens het bakken van de wafels veegt u de suiker terug naar het midden van de bakplaat met behulp van de schraper. Deze suiker zal in de volgende Luikse wafels verdwijnen en laat ze glanzen.
- Suiker en karamel verwijderen: gebruik de schraper om al de suiker definitief uit de bakvorm te verwijderen; daartoe veegt u de schraper schoon met een vochtige doek (of handdoek).
- De bakvorm schoonmaken: zodra het wafelijzer uitgeschakeld is, maar wel nog lauwwarm is, rolt u de schraper in een vochtige doek en wrijft u ermee tussen de vakjes om alle resten (parelsuiker, deeg en karamel) te verwijderen.
Aardappelzetmeel
Deze procedure geldt alleen voor Luikse wafels.
Belangrijk: Wij raden het gebruik van aardappelzetmeel voor Brusselse wafelijzers af. Dit proces verwijdert veel van het vet, waardoor de Brusselse wafel zou kunnen plakken.
Gebruik een deeg gemaakt van aardappelzetmeel en water. Hiermee verwijdert u makkelijk alle resten van suiker, karamel en deeg uit de bakvorm. Ga als volgt te werk (geschatte tijd: 10-15 minuten):
- Zet de temperatuur voor het wafelijzer in op 220 °C – 240 °C en wacht tot deze temperatuur bereikt is.
- Intussen mengt u de ingrediënten: 120 gr. aardappelzetmeel per 200 ml water. Opmerking: dit mengsel moet vloeibaar zijn.
- Open het wafelijzer, giet het mengsel op de bakplaten A en B. Laat het deeg rijzen en verdikken tot er geen vloeibaar mengsel meer te zien is, sluit vervolgens het wafelijzer gedurende 10-15 minuten.
- Open het wafelijzer, verwijder het aardappelzetmeeldeeg dat alle resten van de bakplaten heeft opgenomen en gooi het weg.
- Vergeet het wafelijzer niet opnieuw in te vetten voordat u nieuwe wafels bakt.
Let op: Wij raden aan om dit meteen na het bakken te doen, voordat u het wafelijzer uitschakelt en opbergt. Zo zal het apparaat meteen klaar zijn wanneer u de volgende keer wafels wilt bakken.
Let op: Is het wafelijzer echter vuil en hebt u even wat tijd vrij, dan raden wij aan dit meteen te doen en niet te wachten totdat u gedaan hebt met bakken.
Voor een grondige reiniging
De volgende procedés voert u uit wanneer de gietijzeren platen zelfs na het onderhoud en de twee regelmatige procedures die we hiervoor hebben beschreven nog vuil blijven.
Pyrolysesysteem
Belangrijk: Bij deze handeling wordt rook gegenereerd. Zorg er dan ook voor dat u deze uitvoert in een goed verluchte ruimte. Let eventueel op wanneer in de ruimte een rookdetector geïnstalleerd is.
- Terwijl het wafelijzer nog warm is, zet u de thermostaat op maximum (positie 10 – 300 °C). Zodra de temperatuur bereikt is, laat u de resten verbranden zolang er rook wordt gevormd (meer dan 2 uur, indien nodig). Hierdoor worden alle stoffen die nog op de bakplaten zitten, verbrand en tot as herleid.
- Schakel het wafelijzer uit en trek de stekker uit het stopcontact.
- Terwijl het wafelijzer nog een beetje lauwwarm is, borstelt u het met een penseel uit. Droge vaatborstel (of een roterende nylonborstel indien nodig) om het gietijzer grondig schoon te maken. Ook tussen de tanden/vakjes/piramiden.
- Wacht tot de gietijzeren platen koud zijn. Daarna gaat u over naar het onderstaande gedeelte “Invetten”.
Invetten
Het is noodzakelijk om het gietijzer in te vetten.
Belangrijk: Bij deze handeling wordt rook gegenereerd. Zorg er dan ook voor dat u deze uitvoert in een goed verluchte ruimte. Let eventueel op wanneer in de ruimte een rookdetector geïnstalleerd is.
- Het wafelijzer moet perfect schoon zijn (geen resten van deeg, karamel …)
- Zet de schakelaar aan en verwarm de thermostaat voor op 270°C (stand 9).
- Wanneer de temperatuur is bereikt, smeert u met een siliconenborstel alle noppen en de binnenste met eetbare olie alle noppen en de binnenranden van
het gietijzer in. - Sluit het wafelijzer met de handgrepen en laat het 15 minuten garen.
- Gedurende 1 uur meerdere malen smeren (in dunne opeenvolgende lagen) door de sluitkant te verwisselen.
- Laat het wafelijzer openstaan om af te koelen. Terwijl het afkoelt, kunnen bepaalde oppervlakken nog heet zijn. Zorg dat u zich niet verbrandt. Hierdoor wordt het gietijzer bedekt met een dun vetlaagje.
- Zorg ervoor dat u royaal vet aanbrengt vóór de eerste stookbeurten (3-5 keer).Dit maakt het rijgen van het gietijzer compleet en zal het gietijzer geleidelijk
invetten en en zal het gietijzer geleidelijk invetten en beschermen.
Belangrijk : Maak de bakplaten na het invetten niet schoon met aardappelzetmeel! U mag het vet verwijderen.