Terug naar de lijst met nieuws

Een gietijzeren wafelijzer reinigen – tip 2

Als u dagelijks met een gietijzeren wafelijzer werkt, weet u hoe snel er zich resten op de bakplaten verzamelen. Na het bakken van wafels blijven er inderdaad veel resten van deeg en karamel achter. Het is belangrijk dat u uw wafelijzer proper houdt. De staat van het apparaat beïnvloedt immers de prestaties ervan en de kwaliteit van de gebakken wafels.

Wij raden nog een extra hulpmiddel aan naast de Ampi-reinigingsschraper.

Aardappelzetmeel is een uitstekende oplossing voor een makkelijk en zeer efficiënt dagelijks onderhoud! Dit natuurlijke ingrediënt is goedkoop en kunt u makkelijk kopen.
Belangrijk: Deze reinigingsprocedure wordt alleen aanbevolen voor Luikse wafels.

Het reinigingsprocedé bestaat erin een deeg te gebruiken die gemaakt is van aardappelzetmeel en water. Dit vloeibare deeg verwijdert vlot alle resten van suiker, karamel en deeg uit de bakvorm.

Geschatte tijd: 10-15 minuten.

  1. Zet de temperatuur voor het wafelijzer in op 220-240 °C en wacht tot deze temperatuur bereikt is.
  2. Intussen mengt u de ingrediënten: 120 gr. aardappelzetmeel per 200 ml water. Opmerking: dit mengsel moet vloeibaar zijn.
  3. Giet het mengsel op de bakplaten A en B. Laat het deeg rijzen en verdikken tot er geen vloeibaar mengsel meer te zien is, sluit vervolgens het wafelijzer gedurende 5 minuten.

Open het wafelijzer, verwijder het aardappelzetmeeldeeg dat alle resten van de bakplaten heeft opgenomen en gooi het weg.

Tips

Deze manier van schoonmaken wordt alleen aanbevolen voor wafelijzers voor Luikse wafels of suikerwafels!
Voor Brusselse wafelijzers is dit niet aan te raden, omdat het zetmeel het vet sterk verwijdert. De Brusselse wafels kunnen blijven plakken.

Wij raden aan om dit meteen na de productie te doen, voordat u het wafelijzer uitschakelt en opbergt. Zo zal het apparaat meteen klaar zijn wanneer u de volgende keer wafels wilt bakken.

Is het wafelijzer echter vuil en hebt u even wat tijd vrij, dan raden wij aan dit meteen te doen en niet te wachten tot het einde van de productie.

Niet vergeten

Na gebruik van het zetmeel moet u het wafelijzer invetten alvorens een volgende bakbeurt te starten.

Efficiënt ingrediënt voor de reiniging van een wafelijzer

Aardappelzetmeel is in verschillende soorten winkels verkrijgbaar. Het is dus een natuurlijke en goedkoop product waarmee u uw professionele gietijzeren wafelijzer in een onberispelijk schone staat kunt houden. En vergeet niet dat het belangrijk is om parallel hieraan ook de reinigingsschraper te gebruiken.