Luikse Wafel Met Suiker

Gaufre de liège artisanale

Ingrediënten (Voor 45 wafels)

  • Meel: 1500g

  • Lauwwarme melk: 250 ml

  • Lauwwarme water: 250 ml

  • Fijne suiker: 100g

  • Gist: 140g

  • Snufje zout: 1

  • Eieren: 3

  • Vanilline Of vanillesuiker: 0.5g / 60g

  • Parelsuiker (P3 of P4) of (C30, 35 of C40)*: 500g

  • Boter: 600g

  • Trimoline = invertsuiker ( Voorkomt dat de wafel uitdroogt en geeft een bruine kleur.)

* P3 = 4 - 5,6 mm / P4 = 5,6 - 8 mm
* C30 = 3,2 - 5,6 mm / C35 = 4 - 6 mm / C40 = 6 - 9,5 mm

Voorbereiding

  • Stap 1

    Maak een kuiltje in het meel. Giet hier de lauwwarme melk, de gist, de vanillesuiker en de eieren in. Roeren in het midden van het kuiltje en geleidelijk het meel toevoegen. Wanneer iets meer dan de helft van het meel is verwerkt, een snufje zout en de rest van het meel toevoegen. Alles goed mengen en kneden tot u een dik deeg verkrijgt.

  • Stap 2

    Het deeg afdekken met een keukenhanddoek en 30 minuten laten rijzen.

  • Stap 3

    Zonder veel te kneden, 500 g. parelsuiker (P3 of P4 / C30, C35 of C40) door het deeg mengen.

  • Stap 4

    De 600 g zachte boter erdoorheen mengen om een homogeen deeg te verkrijgen.

  • Stap 5

    Het deeg opnieuw laten rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Bakken

  • Het deeg verdelen en wegen in stukjes van 80 tot 100 g en en bolletjes rollen.

  • Enkele ogenblikken laten liggen en in een niet te heet ijzer bakken.

  • Baktemperatuur: ± 180° = Thermostaat 6.

  • Baktijd: 2’30’’ tot 3 min.