Luikse Wafel Met Suiker

Gaufre de liège artisanale

Ingrédients

  • Meel: 1000 g

  • Boter: 400 g

  • Eieren: 4

  • Lauwwarme melk: 250 ml

  • Gist: 42 g

  • Fijne suiker (of vanillesuiker): 60 g

  • (of vanilline): 0.5 g

  • Parelsuiker C40: Tussen 40 g en 500 g

  • Snufje zout: 1

  • (Trimoline = invertsuiker) : Voorkomt dat de wafel uitdroogt en geeft een bruine kleur.): (20 g)

Parelsuiker C40 = tussen 6 mm en 9,5 mm

Préparation

  • Etape 1

    Meng alle droge ingrediënten: bloem, suiker (vanille) en zout.

  • Etape 2

    Meng de gist en de warme melk in een aparte recipiënt.

  • Etape 3

    Maak een kuiltje met de bloem om het mengsel (melk + gist) en de eieren in het midden toe te voegen.

  • Etape 4

    Meng het geheel door de bloem geleidelijk aan te verwerken en kneed tot een dik en homogeen deeg.

  • Etape 5

    Neem de 400 g zachte boter op om een compacte en homogene pasta te verkrijgen.

  • Etape 6

    Roer de traditionele parelsuiker C40 erdoor.
    Meng met de hand (zonder teveel te kneden) of in een blender (langzame snelheid, met een haak).

     

  • Etape 7

    Verdeel en vorm deegklompjes (deegbolletjes) variërend van 80 tot 100 gram.

  • Etape 8

    Laat de deegstukken rijzen tot ze in volume verdubbelen.
    Tips: Laat minstens 1 uur opstaan bij kamertemperatuur. De ideale temperatuur van het deeg moet ± 27°C zijn, zodat de gist optimaal kan werken.
    Bak dan je deegstukken.

Cuisson

  • Verwarm het Ampi® wafelijzer voor op ± 180°C gedurende 20-30 minuten.

  • Baktemperatuur: ± 180° = Thermostaat 6.

  • Baktijd: 2’30’’ tot 3 min.