Retour au listing des actualités

Wafel met fruit: bijzonderheden en recept

De wafel met fruit mag dan al niet zo gekend zijn als de Luikse of de Brusselse wafel, maar toch wordt hij evenzeer geapprecieerd en heeft hij een mooie toekomst voor zich.

Deze smaakvolle wafel is gemaakt van gerezen deeg, die gevuld wordt met vruchtenconfituur en/of banketbakkersroom. Hij smaakt heerlijk bij het ontbijt, als dessert of als tussendoortje.

Geniet van de bijzonderheden van deze smaakvolle wafel:

Herkomst

Over de herkomst van deze wafel is weinig geweten. Hij zou voor het eerst opgedoken zijn in de jaren 1970-80, in de buurt van Luik en Verviers, twee streken die gekend zijn voor hun fruitteelt. In België en in Noord-Frankrijk vinden we deze wafel makkelijk terug bij de traditionele bakkers of in de supermarkten.

Vandaag de dag is deze traditionele wafel ook in alle hoeken van de wereld verkrijgbaar voor Belgische expats of voor inwoners die hem tijdens hun reis in onze contreien hebben leren kennen. Hij zal uw smaakpapillen beslist weten te betoveren.

Smaken & Proeverij

Fruit is het belangrijkste ingrediënt, waardoor verschillende soorten wafels mogelijk zijn. Dit waren de eerste smaken die aangeboden werden:

  • Abrikozen
  • Appelen
  • Kersen
  • Rabarber
  • Pruimen

Maar sindsdien zijn daar nog verschillende nieuwe smaken aan toegevoegd zoals aardbeien, frambozen, bessen, peren/choco … Of nog andere mogelijkheden op basis van banketbakkersroom: room-ananas, room-choco …

In België wordt deze wafel doorgaans koud gegeten, of licht opgewarmd in een broodrooster. Slechts zelden wordt nog extra garnituur bovenop toegevoegd, gewoon “natuur” is deze wafel al meer dan overheerlijk.

Aangepast wafelijzer

 

Het aangepaste apparaat is een wafelijzer met een (gietijzeren) bakvorm die uit eerder platte tanden bestaat. Bovendien heeft dit apparaat een grotere binnenruimte. Dit apparaat is bedoeld om het deeg alleen te bakken (dicht te schroeien) en te vermijden dat het fruit vernield wordt.

In het gamma Ampi-wafelijzers bieden wij dit gietijzeren wafelijzer voor wafels met fruit aan: Wafelijzer voor wafels met fruit (ref. 52117).
U vindt hier alle kenmerken van dit model.

Gaufre aux fruits 4×6

Recept

Om deze wafel te bereiden, is wel enige techniek vereist, maar slechts enkele ingrediënten: meel, gist, vetstof en fruit. Om tot een goed resultaat te komen, is wel enige tijd en oefening vereist.

In de Ampi®-recepten vindt u een basisrecept voor deze wafel met fruit. Ziehier de ingrediënten, verhoudingen en de verschillende stappen voor de bereiding: Recept Huisgemaakte wafel met fruit.

Maar bij deze wafel kunt u uw creativiteit de vrije loop laten. Zo is hij ook perfect te combineren met specifieke of plaatselijke vruchten uit eender welk vreemd land.

Wafel met fruit (Kersen, abrikozen)