Terug naar de lijst met nieuws

De croffel: een croissant die een geslaagde wafel wordt

De croffel is al enkele jaren hét trendy ontbijt- en brunchgebakje! Maar wat is het eigenlijk? Als je het niet aan zijn naam hebt gemerkt, is het een croissant gebakken in een wafelijzer. De toegevoegde waarde van dit gebakje is een zeer krokante croissant dankzij het bakken in een wafelijzer.

Vandaag de dag is deze lekkernij een nieuwe sensatie, vooral in Zuid-Korea. Foto’s en video’s zijn viraal gegaan op sociale netwerken. De oorspronkelijke thuisbasis van de croffel is echter Dublin, Ierland. Een Ierse bakker liet zich inspireren door de “Cronut”, een andere kruising, een croissant gebakken als een donut.

Naast de knapperigheid verrukt de croffel de consument met zijn royale zoete en hartige toppings. Croffels worden gegarneerd met karamel, slagroom, vers fruit, chocoladesnippers, cacaopoeder, … De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Met deze vullingen vinden we ook de oorsprong van de traditionele Brusselse wafels of vergelijkbaar met de populaire Bubble wafels.

Het is niet nodig om hier meer over te schrijven, de beste manier om deze nieuwe trend te ontdekken is door het te proeven. Probeer het uit met uw wafelijzer om dit ultra-gemakkelijke recept klaar te maken in enkele minuten voor uw ontbijt, brunch of dessert.

Croffel recept

croffel

Ingrediënten

  • Verse zelfgemaakte croissants (of bevroren)
    Aanbevolen gewicht: tussen 40g – 80g (afhankelijk van het wafelijzer)
  • Zoete (of hartige) vullingen
    • Toppings
    • Slagroom
    • Chocolade chips
    • Kwark
    • Vers fruit (aardbei, framboos, kiwi, banaan, …)

Voorbereiding

  1. Als de croissants bevroren zijn, haal ze er dan ongeveer 1 uur van tevoren uit. Laat ze tot op het hart ontdooien.
  2. Als het deeg vers is, snij en rol het dan in een croissantvorm. Het ideale croissantgewicht ligt tussen 40 en 80 gram.
  3. Zet het wafelijzer aan en verwarm het voor op de aanbevolen baktemperatuur.
  4. Rol de croissants voor het bakken in poedersuiker of fijne suiker om ze tijdens het bakken te karamelliseren.

Bakken

  • Kooktemperatuur : ± 180°C
  • Kooktijd : 2-3 minuten

Zodra het wafelijzer de gewenste temperatuur heeft bereikt, plaatst u de croissants in de kookzones van het wafelijzer en sluit u het ijzer.

Tips

croffels met topping

Maak uw croissants smakelijker door ze te beleggen met zoet beleg, fruit, chocolade, enz. Er zijn tal van ideeën.

Wafelmakers voor croffel

walijzer voor croffels

De volgende wafelijzers worden aanbevolen:

Winkels voor croffel

Lijst van winkels gewijd aan deze wafel