De verkoop van belgische wafels in het buitenland
De wafel is een Belgische specialiteit die makkelijk uit te voeren is. Dankzij zijn wereldwijd succes is dit een lucratief product dat in heel wat landen een mooi perspectief biedt. Maar alvorens de grote stap te wagen, moet u de nodige maatregelen treffen en over enkele zaken goed nadenken. Zo bijvoorbeeld:
Zal u “huisgemaakte” wafels aanbieden of importeert u ze uit België om de originele smaak te behouden?
1. Zelf wafels produceren in het buitenland
Zorg er vooral voor dat u weet of alle ingrediënten in het respectieve land beschikbaar zijn. Als dat voor bepaalde ingrediënten niet zo is, gaat u na of u ze kunt invoeren.
Daarom hierbij alvast een lijst met de hoofdbestanddelen van de Luikse wafel:
Parelsuiker
Dit type suiker is een typisch Belgisch product. Er zijn meerdere Belgische producenten, waaronder de Belgische firma Couplet Sugars die wereldleider is in de productie van parelsuiker. Hun kwaliteitssuiker vinden we terug in de meeste Luikse wafels wereldwijd; om precies te zijn, in 3 op de 4 Luikse wafels.
Wij zijn de officiële verkoper van Couplet Sugars voor parelsuiker C40. Wenst u een bestelling of een prijsopgave? Aarzel niet ons te contacteren via info@ampi.be of via de Contact-pagina.
Gist
De gist die in België wordt gebruikt voor wafels is bakkersgist of verse gist. Dit type gist is niet altijd even makkelijk te vinden, maar ga even kijken bij groothandelaars die gespecialiseerd zijn in ingrediënten voor brood en gebak; zij zullen u beslist kunnen helpen.
De tweede mogelijkheid is “actieve droge gist” (opgelet: geen gewone “droge gist”).
Ter informatie: de benodigde dosis actieve droge gist ligt 2 tot 3 keer hoger dan die van verse gist. Let er ook op dat u de gist en het zout niet tegelijkertijd toevoegt; hierdoor riskeert u dat het deeg niet rijst.
Meel
Naargelang van het land kan het type meel variëren. Voor het bakken van wafels raden we vooral bakmeel (niet-zelfrijzend) aan. Dankzij de glutenconcentratie van dit meel krijgt u een vloeiend deeg dat goed bakt. U kiest dus best voor kwaliteitsvol meel, want dit zal uw wafel sterk beïnvloeden.
Boter
Kies de juiste boter, want ook deze beïnvloedt de smaak van uw wafel. U hebt trouwens wel wat boter nodig om een smaakvolle Luikse wafel te realiseren. Margarine, dat goedkoper is, kan ook worden gebruikt, maar zal een ander resultaat geven.
Maar ook…
Eieren, melk, …
Ondervindt u moeilijkheden om bepaalde ingrediënten te kopen, dan is er nog een alternatief: de “pre-mix” in poedervorm. Dit poeder, dat we met meel kunnen vergeleken, vervangt meteen verschillende ingrediënten: meel, eieren en melk. Bijvoorbeeld: bij de pre-mix voor Luikse wafels moet u water, gist, boter en parelsuiker toevoegen. Er bestaat ook een pre-mix voor Brusselse wafels. Aarzel niet contact met ons op te nemen voor meer informatie.
Heeft u alle ingrediënten tot uw beschikking? Het is tijd om je wafel te testen op de buitenlandse markt. In het begin is een testperiode nodig om uw recept aan te passen aan de lokale smaak en eetgewoonten van uw consumenten. Het meest overtuigende voorbeeld is de hoeveelheid suiker in je recept, die per land kan verschillen. Voel je vrij om dit recept te veranderen en te testen op verschillende manieren om het resultaat te krijgen dat je wilt. Maar vooral dat zal uw klanten bevallen.
Ontdek het volledige recept van de Luikse wafel
Het is een uitstekend uitgangspunt om de bereidingsfasen van de Luikse wafel te ontdekken. Zoals eerder vermeld, varieert de hoeveelheid van de ingrediënten naar gelang van de individuele smaak.
2. Importeren van deegstukken of wafels uit België
Deze oplossing heeft het voordeel dat ze buitenlandse klanten de traditionele smaak van de Luikse Wafel “Made in Belgium” biedt. Veel Belgische producenten van Luikse deeg en wafels bieden de mogelijkheid om hun diepvrieswafels te exporteren. De beroemde Gofrino-wafels, historisch gezien de “Gaufres Geurts”, of Belgaufra, So Good, … exporteren ingevroren Luikse deegstukken en wafels over de hele wereld.
Ze reizen bevroren bij een vriestemperatuur van min. -18° Celsius. Bij deze vriestemperatuur is het voordeel de houdbaarheid van +/- 1 jaar. Vanwege de hoge kosten van dit transport leggen de meeste producenten een minimale bestelhoeveelheid op.
Wat te kiezen? Bevroren deeg of voorgebakken bevroren wafels?
- Bevroren deeg
Het deegstuk is dus per definitie het “wafeldeeg” dat bedoeld is om te worden gekookt om de wafel te verkrijgen. Bevroren deegstukken worden verpakt in een kartonnen doos, in bulk of in plastic bakjes in cellen.
Het deeg vergt wat extra werk omdat er rekening moet worden gehouden met de ontdooitijd. Na het ontdooien moet u het deeg laten rijzen tot het volume verdubbelt. Bak vervolgens met behulp van uw Ampi wafelijzer de deegstukken op een temperatuur van 180°C gedurende 3 tot 4 minuten.
Dankzij het vers ontdooide deeg ontstaat bij het bakken een verleidelijke, zoete vanillegeur die aantrekkelijk is voor uw klanten (vooral in open ruimtes). - De voorgebakken bevroren wafel
Verpakt in bulk in een diepvrieskartonnen doos bij -18°C min. is het praktisch klaar om te proeven. Laat het ontdooien en verwarm het dan +/- 30 seconden op 90°C in uw Ampi wafelijzer. Het kan ook koud geserveerd worden..
Als u extra advies nodig heeft voor uw bedrijf, aarzel niet contact op te nemen met uw professionele gietijzeren wafelijzerspecialist. We zullen graag naar u luisteren en u helpen op alle mogelijke manieren.