Recept voor zelfgemaakte Luikse wafels
Luikse wafels vereisen in tegenstelling tot andere Belgische wafels veel voorbereiding. Maar het resultaat is zo goed! Ontdek stap voor stap hoe u heerlijke Luikse wafels kunt maken.
Ingrediënten
Voordat u begint, bereidt u elk ingrediënt zorgvuldig voor met de benodigde hoeveelheid.
Het is vooral belangrijk om te weten dat bepaalde factoren de uiteindelijke kwaliteit van uw wafels zullen beïnvloeden: de omgevingstemperatuur, de kwaliteit van de ingrediënten, het respect voor de bereidingsstappen, …
De onderstaande hoeveelheden ingrediënten maken ongeveer 16 wafels van 100 gram.
- Meel : 1000 g
- Boter : 400 g
- Eieren : 4
- Lauwwarme melk : 250 ml
- Verse gist : 42 g
- Fijne suiker (vanillesuiker) : 60 g
- Snufje zout : 1
- Parelsuiker C40 : tussen 400 en 500g
Bereiding van het deeg
Stap 1
Meng de droge ingrediënten : bloem, zout en (vanille)suiker .
Tips
Vanillesuiker is een oplossing om uw gebak op smaak te brengen.
Kaneel wordt ook gewaardeerd voor het maken van Luikse wafels.
Stap 2
Maak na het mengen van de bloem en de suiker een putje.
Stap 3
Roer verse gist in de getempereerde melk. Mengen tot de gist volledig oplost.
Stap 4
Giet in het midden van de put: de eieren, melk en gist (vooraf gemengd).
Meng met een blender tot je een homogeen deeg krijgt.
Stap 5
Voeg, na een homogene pasta te hebben verkregen, de boter toe (licht verzacht).
Meng tot een compact en homogeen deeg wordt verkregen.
Etape 6
Na het verkrijgen van een goed homogeen deeg, voegt u een van de belangrijkste ingrediënten van de Luikse wafel toe: parelsuiker C40. (van Couplet bij voorbeeld)
Meng vervolgens met de hand zonder teveel te kneden of met een keukenrobot (langzame snelheid, met een haak), om de parels niet te breken of te beschadigen.
Stap 7
Verdeel het deeg (gewicht naar keuze en in functie van uw wafelijzer) en rol het in deegstukken.
Laat ze vervolgens rusten en opstaan, zodat ze in volume verdubbelen (minstens 1 uur bij kamertemperatuur).
Tip: De ideale temperatuur van het deeg moet ± 27°C zijn, zodat de gist optimaal werkt.
Kookdeegstukken
Stap 1
Schakel het Ampi® wafelijzer in en verwarm het voor tot 180°C.
Tip: Het duurt 20-30 minuten om een Ampi® wafelijzer voor te verwarmen.
Stap 2
Wanneer het wafelijzer op baktemperatuur is, plaatst u de deegstukken in het midden van de afdruk.
De aanbevolen baktijd is 2min30 tot 3min.
Stap 3
Verwijder de Luikse wafels voorzichtig met behulp van een wafelvork.
Het enige wat je hoeft te doen is genieten van heerlijke zelfgemaakte wafels.
Ampi® wafelijzers
De aanbevolen kooktoestellen voor het bereiden van Luikse wafels zijn de volgende:
- Wafelijzer voor het bakken van 2 wafels (ref.52126, ref.52123 ou ref.52104) : 40-50 wafels / uur
- Wafelijzer voor het bakken van 2 wafels (ref.52222 ou ref.52223) : 80-100 wafels / uur
Als u vragen heeft, neem dan contact met ons op via telefoon of e-mail.