Terug naar de lijst met nieuws

Recept voor zelfgemaakte Luikse wafels

Luikse wafels vereisen in tegenstelling tot andere Belgische wafels veel voorbereiding. Maar het resultaat is zo goed! Ontdek stap voor stap hoe u heerlijke Luikse wafels kunt maken.

Ingrediënten

Voordat u begint, bereidt u elk ingrediënt zorgvuldig voor met de benodigde hoeveelheid.
Het is vooral belangrijk om te weten dat bepaalde factoren de uiteindelijke kwaliteit van uw wafels zullen beïnvloeden: de omgevingstemperatuur, de kwaliteit van de ingrediënten, het respect voor de bereidingsstappen, …

De onderstaande hoeveelheden ingrediënten maken ongeveer 16 wafels van 100 gram.

  • Meel : 1000 g
  • Boter : 400 g
  • Eieren : 4
  • Lauwwarme melk : 250 ml
  • Verse gist : 42 g
  • Fijne suiker (vanillesuiker) : 60 g
  • Snufje zout : 1
  • Parelsuiker C40 : tussen 400 en 500g
Ingrediënten voor zelfgemaakte Luikse wafels

Op een tafel een verzameling van alle ingredienten gebruikt

 

Bereiding van het deeg

Stap 1

Meng de droge ingrediënten: bloem + zout + suiker

Meng de droge ingrediënten : bloem, zout en (vanille)suiker .

Tips
Vanillesuiker is een oplossing om uw gebak op smaak te brengen.
Kaneel wordt ook gewaardeerd voor het maken van Luikse wafels.

Stap 2

bereiding van de put voor de ingrediënten

Maak na het mengen van de bloem en de suiker een putje.

Stap 3

Luikse Wafel: Melk en gist

Twee ingredienten naast mekaar : melk en gist

Roer verse gist in de getempereerde melk. Mengen tot de gist volledig oplost.

Stap 4

Ingredienten mengen met keukenrobot

Bloem en alle ingredienten mengen

Giet in het midden van de put: de eieren, melk en gist (vooraf gemengd).
Meng met een blender tot je een homogeen deeg krijgt.

Stap 5

Voeg de boter toe

Boter toevoegen aan deze step

Voeg, na een homogene pasta te hebben verkregen, de boter toe (licht verzacht).
Meng tot een compact en homogeen deeg wordt verkregen.

Etape 6

deeg voor Luikse wafels met parelsuiker

resultaat van de deeg met parelsuiker

Na het verkrijgen van een goed homogeen deeg, voegt u een van de belangrijkste ingrediënten van de Luikse wafel toe: parelsuiker C40. (van Couplet bij voorbeeld)
Meng vervolgens met de hand zonder teveel te kneden of met een keukenrobot (langzame snelheid, met een haak), om de parels niet te breken of te beschadigen.

Stap 7

Luikse wafeltjesdeeg

Deeg met parel suiker

Verdeel het deeg (gewicht naar keuze en in functie van uw wafelijzer) en rol het in deegstukken.
Laat ze vervolgens rusten en opstaan, zodat ze in volume verdubbelen (minstens 1 uur bij kamertemperatuur).
Tip: De ideale temperatuur van het deeg moet ± 27°C zijn, zodat de gist optimaal werkt.

Kookdeegstukken

Stap 1

Schakel het Ampi® wafelijzer in en verwarm het voor tot 180°C.
Tip: Het duurt 20-30 minuten om een Ampi® wafelijzer voor te verwarmen.

Stap 2

Wanneer het wafelijzer op baktemperatuur is, plaatst u de deegstukken in het midden van de afdruk.
De aanbevolen baktijd is 2min30 tot 3min.

Stap 3

Bakken van Luikse wafels

Luikse wafels met wafelijzer Ampi® ref.52126

 

Verwijder de Luikse wafels voorzichtig met behulp van een wafelvork.
Het enige wat je hoeft te doen is genieten van heerlijke zelfgemaakte wafels.

Ampi® wafelijzers

De aanbevolen kooktoestellen voor het bereiden van Luikse wafels zijn de volgende:

Als u vragen heeft, neem dan contact met ons op via telefoon of e-mail.