Terug naar de lijst met nieuws

De verschillen tussen de Brusselse wafel en de Luikse wafel!

Wanneer je door de straten van Brussel loopt, hangt in veel winkels de heerlijke geur van Belgische wafels. Het is moeilijk de verleiding te weerstaan, want de geuren zijn zo sterk en de visuele mogelijkheden zo talrijk. Er wordt een grote verscheidenheid aan wafels aangeboden, maar de Brusselse wafels en de Luikse wafels zijn alomtegenwoordig wegens hun succes.

Veel Belgen of buitenlanders verwarren deze 2 wafels, maar ze zijn in vele opzichten tegengesteld: geschiedenis, recept, vorm, uitzicht, smaak, koken, proeven, wafelijzer, …

Geschiedenis & Appellatie

De Luikse wafel wordt ook wel de “Luikse wafel” (vanwege de kaneelsmaak) of de “suikerwafel” (parelsuiker) genoemd. Het zou in België zijn uitgevonden door de kok van de Prins van de stad Luik in de 18e eeuw. Volgens deze legende wilde de prins een nieuwe lekkernij die “iets zoets en smakelijks” zou zijn.

Vorm & Verschijning

Brussels wafel

Gaufre de Bruxelles

Traditioneel is de Brusselse wafel rechthoekig. Het wordt gekenmerkt door fijne ribbels en grote gaten voor het toevoegen van zoete vullingen (fruit, ijs, chocolade, slagroom, enz.). Hij wordt bereid met een vloeibaar beslag om een lichte en knapperige wafel te verkrijgen.

Historisch gezien had de Brusselse wafel 20 gaten (4×5 print). Tegenwoordig is het verkrijgbaar in verschillende vormen: 15 gaten (3×5) of 24 gaten (4×6).

Luikse wafel

In tegenstelling tot de Brusselse wafel is de Luikse wafel ovaal van vorm, met onregelmatige randen, en bestaat hij traditioneel uit 24 gaatjes (d.w.z. een opdruk van 4 x 6).

Hij wordt gemaakt met parelsuiker (een Belgisch ingrediënt) waardoor de wafel karamelliseert en knapperig wordt. Gemaakt van een hard deeg, gewoonlijk pâton genoemd, is de wafel dik en luchtig.

Proeven, smaken en aroma’s

Brussels wafel

Gaufre de Bruxelles chocolat, bananes

Gaufre de Bruxelles chocolat, bananes

De Brusselse wafel is licht, luchtig en zeer knapperig, met een vanillesmaak. Hij is neutraler van smaak en bevat minder suiker dan de Luikse wafel.

Het is echter erg lekker als het warm wordt gegeten met zoete producten: fruit, slagroom, ijs, chocolade, enz. Als u het liever puur hebt, kunt u het bestrooien met poedersuiker (of ontastbare suiker). Hij kan ook worden geserveerd met zoute vullingen: zalm/dille, ham, kaas, spek, enz.
Als de wafel koud is, verdwijnt de knapperige textuur om plaats te maken voor een zachtere, vochtigere wafel.

Dit is een Belgische wafel die interessant is voor etablissementen: ijssalons, tea-rooms, food-truck, wafel-shop, …
Merk op dat als de wafel gevuld is, het gemakkelijker is hem te eten in een etablissement waar de mogelijkheid bestaat om te gaan zitten.

Luikse wafel

De Luikse wafel is dik en luchtig, en bestaat uit talrijke parels van suiker (of kristalsuiker) die tijdens het bakken karamelliseren. De karamelisatie geeft de wafel een gouden kleur en een knapperige smaak.

In België is het verkrijgbaar in twee hoofdsmaken: vanille en kaneel. Er zijn ook Luikse wafels gevuld met chocoladesticks of cacaoparelsuiker. Maar meestal eten de Belgen deze wafel gewoon, zonder extra vulling. Anders dan in het buitenland of in Brussel voor toeristen, is het niet ongewoon om veel vullingen aan te treffen, zoals het geval is met de Brusselse wafel.

De suikerwafel kan koud, warm of heet gegeten worden. Het is een zoet product dat gemakkelijk kan worden aangeboden, om mee te nemen of om te zitten, in om het even welk type etablissement: bakkerij/banketbakkerij, markt, winkel, ijssalon, tea-room, food-truck, wafel-winkel, … Buiten de zaak is het niet ongebruikelijk dat de vanillegeur (of kaneelgeur) die uit het wafelijzer ontsnapt, klanten aantrekt.

Recept

Brussels wafel

De Brusselse wafel wordt gemaakt van een vloeibaar deeg, met de volgende ingrediënten: meel, boter, eieren, melk, gist en vanillesuiker.
Hier zijn de voorgestelde recepten:

Luikse wafel

De Luikse wafel wordt gemaakt van een hard deeg met de volgende ingrediënten: meel, boter, gist, eieren, melk, gist en natuurlijk parelsuiker C40.
Ontdek de voorgestelde recepten:

Wafelijzers Ampi

Brussels wafel

Brussels waffle maker in cast iron

Commercial Belgian waffle maker for Brussels waffle

De wafelijzer voor de Brusselse wafel:

Voor de Brusselse wafel is een volledig draaiend wafelijzer essentieel. Dit zorgt ervoor dat het beslag gelijkmatig over het gietijzeren wafelijzer wordt verdeeld.

Luikse wafel

Brussels Waffle Maker

Commercial Belgian Waffle Maker for Brussels waffle

De wafelijzers voor de Luikse wafel:

Pour tout renseignement complémentaire, n’hésitez pas à nous contacter!

Waffle makers Ampi